SZIGETHALMI HÍRHATÁR - Mentalhigiéné

SZIGETHALMI HÍRHATÁR
   
 2021.05.13.
 Csütörtök
Ma Szervác napja van.
Holnap Bonifác napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 12. 07. 08:02     


Mentalhigiéné
Egy magyarországi egyetemen mentálhigiénét tanulok. Nem vagyok már fiatal, de úgy éreztem, ez a szak még kell nekem. Most már tudom – nem hiszem – hogy fontos pillére lesz ezaz iskola az életemnek.

Mentálhigiéné? Apukám „metal-higénének” hívja, és mennyire igaza van, ez nagyon kemény tisztulás. Azt ígérte nekünk a csoportvezető pszichológosunk -Egy Magyarországi egytemen tanulok -, hogy egy szemléletet tanítanak meg velünk, és hogy egy új szemüvegen át fogjuk látni majd a világot. Én rájöttem, ezt a „szemüveget” én már évek óta hordom, de most sokkal élesebben fogok benne látni. 

Ebbe a bizonyos mentálhigiénés segítő osztályba együtt képződik közel 70 ember, akik az élet számos területéről érkeztek. Van köztünk, jogász, könyvelő, szociológus, matematikus, tanár, nővér, de akad gyermekvédelemmel foglalkozó szakember is. Mindenki másért jött ebbe az iskolába: Van, aki a saját életvezetését, munka stratégiáját szeretné jobbá tenni. Van, aki pályaelhagyó. Van, aki újrakezdő és akad, aki pályakezdő. A korelosztás is teljesen heterogén huszonegynéhány évtől egészen az 50 felettig, férfiak nők vegyesen. Akad köztünk jobb módban élő, rosszabb szociális helyzetű, optimista, maximalista, ledér és konformista. Mégis mind egyek vagyunk. Kérdéseink vannak magunkhoz, keressük a kudarcainkra, örömeinkre a magyarázatot, hogy az egyiket sikeresen feldolgozzuk, a másikat meg minél többször megleljük.

 

Ma volt a félév utolsó tanítási napja, és elhangzott egy gondolat, amiért ez a cikk megszületett. Minden találkozásunk utolsó napján elmondjuk, hogy a lelkünkben, a fejünkben, milyen gondolatokkal, érzésekkel távozunk. Szinte kivétel nélkül mindenkit átjár a boldogság azért, mert egy elfogadó, barátságos, nyitott közegben tölthetünk pár napot.

Ahol elmondhatom a véleményem, mert nem indulatokat, hanem gondolatokat generálok vele, ahol minden szónak súlya van, ahol nyíltan beszélgethetünk.

 

Elgondolkodtam. Miért is hagy mindenkibe mély nyomot valami, ami a hétköznapok része?….vagyis része kellene, hogy legyen, mert nekem úgy tűnik nem a része.

 

 Most, hogy így közeledik a katolikus egyház legszebb ünnepe, a karácsony, vegyük elő az őszinte szeretetteljes kommunikációt – mert az eszköztára mindenkinek megvan -, legyenek az ünnepek valóban meghittek. Figyeljünk egymásra, és ne csak beszéljünk, hanem tanuljunk meg hallgatni is.

 

Nézzünk kicsit magunkba, hogy mit is tehetnénk jobban, nem magunkért, hanem másokért, a közösségért aminek tagjai vagyunk.

 


További hírek

  A Klubrádió tulajdonosa megpróbálta kirúgatni a Jelen egyik újságíróját – állítja a 168.hu
2021. 05. 08. 12:17 hirhatar.hu
  Publicus: vezet az ellenzéki összefogás a Fidesz előtt
2021. 05. 08. 12:17 hirhatar.hu
  Újabb országoknak ad ajándékba lélegeztető-gépeket Magyarország
2021. 05. 08. 12:17 hirhatar.hu
  Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Brutális drágulás jöhet a gyümölcs és a zöldség áraiban idén
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Nem Rákay Philip, de szintén ronda és 47 millió, mi az...?
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Tordy Gézának sem tesz jót az öregség – kéretlen kormánydicséretbe fogott
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Érdemes volt Orbánt dicsérni – már Eperjes Károly is filmet forgathat
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Bortrezor, szivarszoba, moziterem is kerül a Nemzeti Vej budavári luxusházába
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport