A késői tavasz beköszöntével kivirágoztak a legkedveltebb magyar gyümölcseink. A kajszibarack és a mandula már virágzik, a meggy- és a cseresznyefák virágzása jövő hétre várható. A virágrügyek eddig nem fagytak el, ha marad a nyárias tavasz és sem lesz virágfagykár, akkor kiváló termést hoznak.
„A kajszibarack az egyik legérzékenyebb magyar gyümölcs. A fákon már januárban elkezdődik a rügyfejlődés, így a téli fagy könnyen megtizedelheti az ültetvényeket. De amelyik virágrügy a fagyokat túléli, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszi messze híres az ízéről, köszönhetően a magas napsütéses órák számának” – mondta Dr. Apostol János, sz Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos munkatársa, aki nagyon bízik az idei kajszi termésben, ahogy a mandulában is.
A magyar mandulaültetvények száma igen csekély, az itt termett mandulagyümölcs viszont kiváló minőségű. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.
A meggy és a cseresznye virágzása is hamarosan megkezdődik az Elvira majorban.
A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is rendkívül népszerű gyümölcs. Apostol János elmondta, hogy a magyar meggy minőségjavító hatással bír. Amerikában például háromszoros áron adják, mint a kint termesztett fajtatársát. Sokkal finomabb és egyáltalán nem keserű, mint a külföldön termesztett. Beltartalmi szempontból pedig szintén kimagasló értékekkel rendelkezik antioxidáns tartalma miatt.
„Magyarország legnépszerűbb cseresznyefajtái közül, a Rita a legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, így Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában” – tette hozzá a szakember.
Forrás: Állami gyümölcstermesztési Kutatóintézet