|
|
|
Tweet |
|
|
|
A ginszeng Kelet-Ázsiában, Szibériában és Észak-Amerikában őshonos, a borostyánfélék családjába tartozó, lassan növekvő, évelő növény. A gyógyszeripar csak a gyökerét hasznosítja. Biológiailag aktív anyagok egész sora található meg benne az emberi szervezetre gyakorolt csodálatos hatását nem is az összetevők mennyisége, hanem inkább igen ritka speciális elrendeződése határozza meg.
A jó stressz megőrzéséért
A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) a ginszenget a melegítő ételek közé sorolja, és Yang tulajdonságokkal ruházza fel. A HKO a gyógyításban is a giszeng melegítő erejét használja fel azoknál az embereknél, akikben csökken az életenergia, fáradékonyak, gondolkodásuk meglassul, nehézkessé válik. Energiára van szükség a megfelelő immunrendszer működéséhez is, tehát legyengült különféle fertőzésen átesett betegek regenerálódásában is kiváló segítség az embergyökér. A nyugati medicina kicsit másképpen közelíti meg a ginszeng hatását, de végeredmény megegyezik: A stresszre adott első reakcióként, a mellékvese adrenalin és noradrenalint termel, ezek a katekolaminok felkészítik a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre", ezt akár jó stressznek is hívhatjuk. Amikor túl sok, vagy túl sokáig termelődnek a stresszhormonok az viszont a szervezet számára már megterhelő, ezeket főleg lelki okok, vagy tartósan fennálló, megoldhatatlannak tűnő helyzetek okozzák (házastársi problémák, szociális helyzet stb.). Az is előfordul, hogy a szervezetünkben olyankor is beindul a katekolamin szintézis, amikor nincs is igazi veszélyforrás, vagyis „csak” szorongás van – azaz ok nélküli félelem – így a szervezet egy folyamatos stresszhormon hatás alatt áll, ami hosszútávon szív-és érrendszeri betegségeket, akár szívinfarktust okozhat. Gyengül az immunrendszer, így a kórokozókkal szembeni védekezés is. Itt jöhet képbe a ginszeng mely, jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását.
Sportos okosság
A XX. század második felében az egyik legszélesebb körben kutatott természetes teljesítményfokozó is a ginszeng. Kísérletek során bebizonyosodott, hogy az agyat éberebb állapotban tartja, ezáltal késlelteti a fáradtság megjelenését. Edzés és verseny közben a ginszeng úgy hat, hogy a szervezet kevesebb glikogént, viszont több szabad zsírsavat, azaz testzsírt használ fel energiatermelésre, javítja a tüdő munkájának hatékonyságát, növeli a tüdő teljesítőképességét. Rendszeres szedése esetén javul az izomzat és az oxigénfelhasználása így csökken a vér tejsav szintje és kevésbé lesz az izom fáradékony. Fontos tudni, hogy sportteljesítmény fokozó hatását csak emelt dózisban fejti ki, és ez csak kúraszerűen alkalmazható. Az életgyökér fogyasztásakor sosem fogunk a kávéhoz hasonló serkentő hatást érezni, de a koffein hatás lecsengése utáni extrém fáradtság is kimarad az életünkből. Naponta többször kisdózisban alkalmazott ginszeng 10-12 órányi frissességet ígér, és nyugodt békés alvást.
Idősebbek is elkezdhetik
Ahogy telnek az évek a szellemi teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs és koordinációs zavarok jelzik a szervezet megfáradását. A ginszeng itt is segítségünkre lehet, hiszen aktiválja a sejtek anyagcseréjét, hozzájárul a felvett oxigén fokozott hasznosításához. Emlékezzenek csak HKO-ra ha „melegszik” az agy vérellátása, javul memóriánk, és az új ismeretek elsajátításának képessége is gyorsul. Van két fontos összetevő csoport, amiről még nem esett szó ezek a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak, idősödve mindkettőre fokozottan igényünk van. Nem utolsó sorban említeném a ginszeng egyik jelentős tulajdonságát, hogy mint afrodiziákum, serkentőleg hat a szexuális vágyra. A változókorban lévőknek sem kell lemondaniuk a testi örömökről, ugyanis a gyökér, az ő esetükben is pozitívan befolyásolja a szexuális aktivitást. A növény egyenesen a hormonháztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót, mindezt a lehető legtermészetesebb módon teszi. Itt vannak még a saponinok, melyek a - nem csak idős kórban – retteget rosszindulatú daganatos megbetegedések ellen, védik a szervezetünket. Koreai vizsgálatok szerint a ginszenget rendszeres fogyasztók körében 70%-al csökkent mindenféle rák kialakulásának kockázata.
Amikor túlmelegít
Az energizálásból is megárthat a sok. A ginszeng rendszeres használata előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy a szervezetünkben nem uralkodik e eleve magasabb hőmérséklet. Túl magas hőmérséklet alatt itt természetesen nem a lázat értem. A hagyományos kínai orvoslás szerint szervezetünkben akkor alakul ki a fiziológiásnál magasabb hőmérséklet, ha túl sokat fogyasztunk a “melegítő” ételekből és italokból. Ilyenek például a rántott ételek, a curry, a chilli, a csokoládé, az alkohol, vagy a kávé. Fontos tudni, hogy influenza, vagy megfázás kezelésére sem javallott a ginszeng, ugyanis ahelyett, hogy gyulladásos betegségekben az immunrendszert támogatná éppen a gyulladástokozó ágenseket fogja erősíteni (de ahogy ezt már említettem a lábadozás időszakában tökéletes). Tehát a ginszenget csak akkor használjuk, ha egészségesek vagyunk. Kínában elfogadott és ismert a ginszeng melegítő ereje, ezért leggyakrabban középkorúak, vagy idősebbek szokták fogyasztani télvíz idején, mikor szükségük van rá, hogy testük melegebb legyen a zord idő ellenére is. Fontos kelléke még a diéták és életvitelbeli változtatásoknak, és a megerőlteti fizikai és szellemi tevékenységeknek.
|
|
|
|