. Ma György napja van.
Volt iskola, nincs iskola
2015-04-15 18:10:46
Volt iskola, nincs iskola

Volt iskola, nincs iskola

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jogutódlással megszűnik

 

2004. szeptember 1-én kezdődött a történet, amikor egy új, modern iskolában Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium néven elindult valami, egy elszánt „csapat”. Pedagógusok, diákok, képzések, sikerek, kudarcok…

 

2007-ben beintegrálódott a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskola Szakiskola és Gimnázium és a Szentágothai János Egészségügyi Szakképzőiskola és együtt egy jóval nagyobb testület, lényegesen több diákkal folytatta a munkát. 2015 júniusában ez a történet véget ér. Ugyanis a fenntartó 2015. április 13-án kiküldött értesítése alapján a kormány március 18-án a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jugutóddal történő megszüntetésével kapcsolatos előkészületekről döntött.

 

Fontos szó az előkészület, mert - azt mondják - ez még nem végleges. Én azt gondolom - jó pár kollégámmal együtt -, hogy a döntés végleges.  Ez azt jelenti, hogy több mint 1000 tanuló, és közel 100 dolgozó 6 más intézményben fogja a következő évet folytatni.

 

Az tény, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „körbeépülte” az iskolánkat, az is tény, hogy számítottunk rá, hogy a szép új épületünk kelhet nekik. De igazgatóasszonyunk minden hivatalosan megkeresett érintettől - egészen a mai napig - azt a választ kapta, hogy szó sincs megszűnésről és költözésről.

 

Az is tény, hogy jelenleg a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola az állami fenntartású intézmények közül a középfokú egészségügyi szakemberképzés 95%-át biztosítja. A hat intézményből, ahová most beintegrálódunk, egyedül a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola falai között folyik gyakorló ápoló képzés. A Semmelweis Ignác Humán Szakközépiskolában 7. éve nincs egészségügyi szakképzés. A Bokay János Humán Szakközépiskolának szakiskolai képzése nincs, az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola szintén nem képez ápolókat, vagy szociális asszisztenseket. Akkor miért is darabolnak ízekre bennünket? Hol van itt a szakképzés ésszerűsítése?

 

És miért most? Kettő héttel az érettségi és a szakmai vizsgák előtt tudatja velünk a fenntartó, hogy a következő évet valahol máshol, más helyen, más kollégákkal kezdjük? Ha kezdjük. Senki nem írta le nekünk, hogy mindenkinek lesz munkája a következő tanévben is. Ha szólnak az év elején, vagy félévkor, akkor fel tudunk készülni, fel tudjuk készíteni a gyerekeket. Nem a bizonytalanságba taszítjuk őket. Lehet ez a cél? Gyorsan dönteni, és lezárni 11 év szakmai munkát egy épület miatt.

 

Még tovább lépnék. Mi lesz a diákokkal? Ők ide, a Ludovika térre, a Raoul Wallenberg nevét viselő iskolába jelentkeztek. Van, aki azért, mert közel lakik, vagy mert jó a tömegközlekedés, vagy mert itt végzett a testvére, barátja. A 9-esek éppen megszokták az új környezetet, megismerték a tanárokat, az épületet. A 11-esek? Jövőre érettségiznek. Az első egészségügyi szakközépiskolai osztályunk. Milyen lelki trauma egy évvel a sorsdöntő vizsga előtt egy ilyen szintű bizonytalanságba taszítani őket?

 

Aztán itt van a nevünk. Igen, mi Raul Wallenberg nevére büszkék vagyunk. A második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól ez a fiatal Svéd diplomata. Talán ez is csak véletlen, vagy a sors fintora, hogy két nap múlva április 16-a? 2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Már semmi sem szent. Vagy senkit nem érdekel?

 

De vannak igen racionális csapdák is a megszűnésünkben. A kulcsszó a BEIRATKOZÁS. Hová vesszük fel a felvételt nyert diákokat? Mit mondjunk a 9-es szülőknek, milyen körülmények között fog a gyermeke tanulni? Mit mondjunk a szakképző iskolásoknak?

 

És ha még ez sem lenne elég kérdés, jöjjenek a tankönyvek. Milyen könyvet rendeljünk? Mennyi gyereknek, és hová?

 

Mennyi kérdése lesz vajon a szülőknek? A diákok már most aggódnak, és úgy érzik, cserbenhagyják őket, itt a kamaszkor közepén teli kétségekkel, önértékelési problémákkal elhagyja őket a társadalom is. Lecseréli a biztonságukat egy épületre...

 

Még kérdések ezreit írhatnám, de válaszokat nem kapok. Egyszer már az „ős” Raulosok átéltek egy csodát, mikor 11 éve beköltöztek a Ludovika tér 1-be. Vajon megismételhető ez még egyszer?

 

Egy pedagógus

Utoljára frissítve: 2015-04-15 18:38:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>