. Ma Gedeon napja van.
Őszi-téli átállás – Közlekedésbiztonsági tippsorozat
2014-11-14 23:08:07
Őszi-téli átállás – Közlekedésbiztonsági tippsorozat

Őszi-téli átállás – Közlekedésbiztonsági tippsorozat

Őszi-téli átállás – Közlekedésbiztonsági tippsorozat

2. rész – Gumiabroncsok cseréje

 

 

 

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Amikor beköszönt a rossz idő, leesik az első hó, akkor mindenki megrohamozza a hozzá legközelebb eső gumiszerelő műhelyt. De biztos, hogy ekkor van ennek az ideje? A nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút (fékhatás megkezdésétől a megállásig megtett út) és ezzel együtt a féktávolság (az akadály észlelésétől a megállásig megtett út) is megnő. A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

 

Nézzünk meg néhány, szemmel látható különbséget a nyári és téli gumiabroncs között:

 

Mintázat:

A téli gumiabroncsnak magasabb a csatornázottsági aránya, mint a nyárinak. A téli hónapokban több és másfajta csapadékra kell számítani, mint az év többi hónapjában, ezért a mintázatnak ennek megfelelően kell a kerekek alól a csapadékot „elvezetnie”.

 

Lamellák száma:

A téli gumiabroncson lényegesen több lamella található, mint egy nyári gumiabroncson. Ennek lényege, hogy így az útburkolaton lévő tömörödött hóval sokkal több éllel tud a gumiabroncs kapaszkodni, így a tapadás és az iránytartás fokozódik.

 

Mit is várunk el a téli gumiabroncstól?

Sokan úgy keresnek gépkocsijukra téli gumiabroncsot, hogy a tapadása hóban és jégen is ugyanolyan legyen, mint a nyári gumiabroncsnak normál aszfalton. Ilyen gumiabroncs azonban nem létezik. El kell fogadnunk, hogy a gumiabroncs nem vezet helyettünk, csupán lehetőséget ad arra, hogy fokozott óvatossággal, de biztonsággal közlekedjünk.

 

Ugyan még számíthatunk 10 Celsius fok feletti hőmérsékletre, azonban már egyre gyakrabban lehűlhet a hőmérséklet 7 Celsius fok alá. Ezért kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsokra.

 

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, hiszen mindenkit hazavárnak!

 

 

Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

További híreink
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Moór Marianna: „Elzártam magam a világtól”
Amióta a 80 éves Moór Marianna visszavonult a pályától, távol tartja magát a rivaldafénytől, és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog sokat változni, ráadásul egy tavaly februá...
2024-01-04 14:38:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>