. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ne kutyulj!
2014-03-20 20:04:16
Ne kutyulj!

Ne kutyulj!

Azt hallottam - és tapasztaltam - hogy manapság nem divat kokárdát kitűzni a szívünk fölé március 15.-én. Sokan tartjuk még ezt a szokást, de tegnap tettem még valami mást is.




 

 

 

Kötöttem egy sálat a kutyám nyakába és arra is tettem ki egy kis kokárdát, mielőtt elmentünk sétálni. Akkor egy szép gesztusnak gondoltam. Perceken belül kisült, hogy ez rossz, ez bűn, ez szentségtörés. Perceken belül tájékoztatott egy kedves honfitársam, hogy ez a kokárda meggyalázása, ez semmibevétel, ez illetlenség, ez mocskolódás, ez nyílt uszítás, ez egy polgári peres eljárást maga után vonó gyűlöletkeltés, ez nyílt láng használata könyvtár területén, ez egy zsák mérges termesz a szavazópolgárokra uszítva, és így tovább.

 Nagyon sok szép szófűzérrel ajándékoztuk meg egymást honfitársammal, aki egyébként nem viselt kokárdát. A kérdésem az volt hozzá, ami most mindenkihez:

 Ha a médiában látható, jólöltözött személyek a kokárdát azért viselik, hogy befolyásoljanak, azért használják, hogy kisajátítsák, hogy a dicsőségében fürdőzve takarják be mocskukat, ha a szabadság eme pompás, páratlan és szeretett jelképét éppen a szabad elmék rabosításáért alkalmazzák, nem sokkal nagyobb bepiszkolás az? Nem rosszabb ez a fajta képmutatás annál, minthogy Sokadik számú Átlagpolgár ünneplőbe öltözteti a kutyáját, puszta, együgyű szeretből?

 

 Évek óta alig látni elvétve egy kokárdát. Aki mégis hordja, időről-időre kellemes és paradox felebaráti megjegyzéseket kaphat az utcán ("Mi van, magyarnak érzed magad?!") A szívünk szakadhat belé, de valamit megint visszavonhatatlanul kivettek a kezünkből és gúny és gyűlölet és szégyen tárgyává tettek.


     2014. március 15. egy újabb jó alkalom volt arra, hogy szembeforduljunk egymással. Így éppen a hátunkba kerülhettek a valódi szentségtörők. Ostoba kérdés... de nem épp ez a cél?

 

Fibi György

Utoljára frissítve: 2014-03-20 20:06:03

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>