. Ma Emma napja van.
Montenegró, a fekete hegyek országa
2013-04-24 20:54:43
Montenegró, a fekete hegyek országa

Montenegró, a fekete hegyek országa

Tavaly egy csodálatos kis balkáni országban jártam, mely annyi természeti szépséget, annyi változatosságot és kincset kapott a teremtés idején, hogy bizton állítom, senkinek sem okoz csalódást, ha megteszi azt a közel 1000 kilométert, ami elválasztja Magyarországot Montenegrótól.

 

A múlt mely összeköt bennünket.

 

Az ország viharos történelme nyomot hagyott az egykori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság tagállamán. 1916-’18 között, Montenegró az Osztrák- Magyar Monarchia része volt, aztán Szerb-Horváth-Szlovén Királyásságá alakult, a II. világháborúban Olasz megszállás alatt sanyargott, a XXI. Század elején Szerbi-Montenegró Államközösségé vált, és mai autonómiáját egy népszavazás döntötte el, 2006-ban mellyel a világ 194. állama lett.


Montenegró európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Meredeken leereszkedő hegyek kísérik öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Kotori-öböl. A montenegrói part Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.


Éghajlati adottságai is rendkívüliek, hiszen mind mediterrán, mind szárazföldi, mind a hegyvidéki éghajlat megtalálható ezen pici országon belül. Így a turisták kedvükre hűsölhetnek, a végtelen erők árnyékában, élvezhetik a soha el nem fáradó nap melegét, és a cirógató szél enyhét, de a Durmitok magas részein a hó szinte egész évben megmarad.

 

Utazás, utazás de csodás

 

Korán indultunk, hogy elkerüljük a csúcsforgalmat mely az Adriára tart, ez egy hajnali 3 órás indulással tökéletesre sikerült. Mi a leghosszabb, de talán a leggyorsabb utat választottuk, - némi díj ellenében -  az autópályákat. Budapesttől egészen Split autópálya aztán csodálatos tengerpart szinte végig. Meglepődve tapasztaltam, hogy egy 20 kilométeres tengersáv a Bosznia része, mely előtt és után is Horvátország van, és itt még volt határ is, de személyigazolvánnyal lehetett áthaladni, csak úgy mint Montenegróba. Több pihenővel, étkezéssel és fotózással az út nagyjából 10 órát vett igénybe. Szálláshelyünk Dobrotán volt, mely az egyik legnagyobb város Kotor tőszomszédságában helyezkedik el.

 

Kotori régió


Kotori öböl Európa legdélebbi fjordja. 1979 óta az UNESCO világörökség rész a városfallal körülvett városközpont, a kanyargós szűk utcák, a templomok és terek, valamint a csodálatos parti öböl rész. A város közepén áll 260 méter Sveti –Ivan erődítményt érdemes megmászni, na nem a rom miatt, hiszen hazánk várai jóval mutatósabbak, hanem az elénk táruló fantasztikus tájképért, ami elénk tárul. A tengerparton lélegzetelállító óceánjáró hajómonstrumok, hozzák-viszik az utasokat a világ minden tájáról, a látványuk lenyűgöző. A piacon fantasztikus házi sajtokat árulnak, igaz az áruk elég borsos, de kihagyhatatlan a szedres és a mentás változatuk.


Perast a Kotori öböl egyik legszebb települése. Hatalmas rezidenciák, múzeumok, és lélegzetelállító templomok várják a kultúrára éhes utazókat. 


 Budvai régió


Szálláshelyünktől 30 kilométerre volt a Montenegró leglátogatottabb városa, a kis ország turisztikai fővárosa Budva. Az óváros egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és csodálatos épületekkel. Árban lényegesen drágább, mint Kotor, és csak annak ajánlom, aki szereti a nyüzsgést a tömeget, hiszen a csodálatos strandjai, utcái, éttermei szinte egész nap telis tele vannak turistákkal.


Érdemes tovább menni Budvától keletre egészen az albán határig, és ott meglátogatni Ulcinj végeláthatatlan homokos strandját. Ezen a részen már csak pár kilométer választott el bennünket Albániától, de abszolút elégedettek voltunk a renddel, a tisztasággal, a tenger meg hívogatóan meleg és sós volt.


Cetinjét sem szabad kihagyni, hiszen a Budvából vezető út olyan mintha repülővel emelkedne az ember az Adria fölé, és itt található a Lovcsen Nemzeti Park. A Parkbéli séta után ha igazi kamikaze élményekre vágyik az utazó a vissza utat Kotor fele tegye meg, mert a szerpentines lecsorgás a hegyről, a látvánnyal együtt igazi adrenalin dömping.


Sveti Stefan! A kuriózumok kedvelőinek nem kell bemutatni ezt a 415 állandó lakosú szigetet. Ez Montenegró legexkluzívabb faluja, még Jurij Gagarin is töltött itt pár napot. Sokan nem tehetjük meg, hogy több mint 2000 Euróért béreljünk egy napra szállást a szigeten, de megnézni mindenképpen érdemes.


 

Víz, víz és víz


Mivel is fejezhetném be útleírásomat, mint a tengerpart legkellemesebb időtöltésével a strandolással. Montenegró legtöbb strandja sziklás, jól kiépített, a vizük tiszta és kellemes hőmérsékletű. Ulcinjben ahogy már említettem hatalmas homokos strand van gyerekeseknek kiváló, de ezer vízalkalmatosság is kipróbálható a parti kölcsönzők jóvoltából. Esetleg ha a tengeren kívül csodás tavat is akarunk látni, lenyűgöző állatvilággal a Balkán legnagyobb tava a Skhodrai-tó tökéletes választás, itt az ember e természet csodáiból nem el vett, hanem hozzátett.


Lucsice nevű strand Petrovácon szintén homokos partú, és ha kedvünk szottyan egy erdei sétára azt is megtehetjük, a közvetlen környezetében.


Kotor és Budva között található egy Ploca nevű strand melyet többnyire csak a helyiek ismernek. A sziklába vájt medencéiről híres, hát valami csodás érzés, és látvány is a sziklafalon elterülő medence kánaán.


Kihagyhatatlan legalább egy hajókirándulás a Montenegrói tartózkodás ideje alatt. A Kotori tengerparton 4 méterenként be lehet fizetni pár órás vagy akár egész napos hajókázásra is, a luxus hajóktól egészen a lélekvesztő kishajókig minden kipróbálható. A Kék Barlang egy érdekes  cseppkőbarlang ahol a tenger türkizben világít, és a monda szerint, aki mezítelenül megfürdik 10 évet fiatalodik. A tengerről érdemes megnézni a Kotori öböl bejáratánál Mamula szigetét, valamint a két parton a három erődből álló rendszert, melyet az Osztrák Magyar Monarchia idején, a monarchia legdélebbi területeinek védelmére magyar katonák építettek. Akik a tengerem lehajóznak egészen Herceg Noviig, azok igazi tengeralattjáró javító hadiüzemet is láthatnak, hadikikötővel, és tengeralattjáró-silókkal.


És ha már víz akkor ne hagyjuk ki a folyókat sem, hiszen a Tara – mely Európa legnagyobb kanyonját hozta létre – a Piva é s Lim folyók is fantasztikus látványt és tökéletes kirándulási lehetőséget nyújtanak.

 

Sokan azt állítják pár év és Montenegró a Balkán Monacója lesz, én ebben nem is kételkedem. Sorra épülnek a hatalmas minden igényt kielégítő luxus hotelek, apartmanok, földrajzilag pedig minden adott, hogy a pompa fellegvára legyen ez a pici és viszontagságos múltú ország.

 


 

 

Utoljára frissítve: 2013-04-24 21:02:58

További híreink
Szervezzünk házibulit
Az év vége fele közeledve egyre több az alkalom, hogy bulit szervezhessünk a gyermekeinknek. Itt van mindjárt a halloween, aztán a jön a télapó, karácsony, új év, de a né...
2013-10-28 09:53:00, Hírek, Vélemény Bővebben
Az adrenalin megtalál
Annyiszor gondoltam már rá, hogy leírom életem pár kellemes, meglepő vagy éppen kellemetlen történését. Nem vagyok egy kimondott magamutogató, de az átélt érzések rákénys...
2013-10-12 16:24:06, Hírek, Vélemény Bővebben
Egy pedagógus hálás köszönő levele Orbánhoz
A X. kerületi Hírhatár Online szerkesztősége az egyik közösségi oldalon találta az alábbiakban váltztatás nélkül leközölt nyílt levelet.
2013-09-02 19:13:50, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>