. Ma Emma napja van.
Megjelent a pedagógus bértábla
2013-08-06 20:25:05
Megjelent a pedagógus bértábla

Megjelent a pedagógus bértábla

Két részletben lesz béremelés, de kiszámítható pedagógus életutat ígér a kormány.




 

Az utolsó jogszabály-módosítás értelmében a pedagógusokat végzettségük szerint három csoportba sorolják, és ettől, valamint a szolgálati idejüktől függően változik a fizetésük.

 

Az eredeti elképzelés szerint a középiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok munkába állásuk első három évében a mindenkori minimálbér 120 százalékát kapnák, az alapszakon végzettek 180, a mesterdiplomával rendelkezők 200 százalékban részesülnek. A július végén megjelent bértábla szerint pedig a középfokú végzettségűek esetében a minimálbér 118,5 százaléka lesz az alapbér, a főiskolai papírral tanítók a mindenkori minimálbér 157,8 százalékát, az egyetemi oklevéllel tanítók a 172,9 százalékát kapják meg szeptembertől, októberi utalással.

 

Bértábla ITT.

 

Az első kérdés, ami felmerült bennem, hogy az új bértáblát nem a törvénymódosítás után kellett volna közölni? Hiszen augusztus 20-a utánra tervezett rendkívüli parlamenti ülésen Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerint a köznevelési törvény módosításához szükséges törvényekkel foglalkoznak majd. Lehet az is, hogy nem ez a bértábla a végleges?

 

A második kérdés, hogy akkor mi a helyzet az életpályamodell kategóriáival - pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, kutatótanár - ? Akkor most a ledolgozott évek és a végzettség lesz a döntő, vagy jön az új besorolás?

 

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság sajtóközleményében olvasható:

„Az extrém jövedelmeket eredményező, gyakran kételyeket felvető láthatatlan pótlékok és egyéb juttatások helyébe a színvonalas munkát, a gyermekek előrehaladását támogató, a pedagógusok teljesítményét ösztönző megfelelő bérezésű előmeneteli rendszer lép.”  - szóval mi eddig csaltunk, nem tanítottunk színvonalasan?  Most pedig majd pénzzel ösztönöznek bennünket, hogy hivatásunkat megfelelően lássuk el?

 

El kellett gondolkodnom a hivatás és a munka közti különbségen.

Egészen az ősbűnig vissza kellett mennem az időben: A teremtéstörténetből kitűnik, hogy Isten terveiben az ember számára a munka nem volt szükséges, de miután megkísérelte, hogy olyan legyen, mint az Isten, megváltozott a helyzet. Az Isten magára hagyta az embert és saját erejéből kellett jövőjét és boldogságát biztosítani a munkával. A hivatás lényege pedig nem a saját létbiztonság megteremtésében, hanem mások szolgálatában valósul meg, és értékét nem lehet pénzzel vagy más anyagi ellenszolgáltatással kompenzálni.

Ezzel a kitekintéssel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az a pedagógus, aki a RETTENTŐEN alacsony fizetésért nem oktatott-nevelt színvonalasan a magasabb bérért sem fog. Aki pedig hivatásként tekint a pedagógus tevékenységre, annak a kedvét az ilyen, és ehhez hasonló célozgatások a bizonytalanság veszi el.

 

Örül persze minden pedagógus a plusz pénznek, hiszen jobban tud a HIVATÁSÁRA koncentrálni az, akinek hónap végén nem üres a zsebe. Viszont olyan sok mindent írtak, mondtak, tájékoztattak már, hogy csak akkor hisszük el, ha októberben az emelt fizetés a számlánkon lesz.

 

Utoljára frissítve: 2013-08-06 21:07:59

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>