. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Macska-, kontra kutya gazdik
2013-05-15 22:46:47
Macska-, kontra kutya gazdik

Macska-, kontra kutya gazdik

„Én ki nem állhatom a macskákat, abszolút kutya párti vagyok.” Soha nem vennék kutyát, a macska a megfelelő háziállat nekem. „ „Nekem aztán mindegy, hogy kutya vagy macska, mindegyikért rajongok.” – milyen sokszor hallunk ilyen vagy ehhez hasonló kijelentéseket, de vajon milyen tulajdonságaikért szeretjük a kutyákat és miért a macskákat?






 

Nézzük előre a cicákat.

Hatalmas előnye, hogy nem igényel sétáltatást, de napi egy órányi simogatást biztosan kierőszakol magának. Lényegesen csendesebb és tisztább állat, mint a kutya. Kiképzése lehetetlen, tehát felesleges rá időt pazarolni (mindent megtanul, de csak akkor végzi, ha kedve tartja, vagy ha nagyon könyörög a gazdi). Független, öntörvényű lénye a világnak. Kisebb lakásokban is tökéletes életet tud kialakítani magának – de természetesen úgy tehetünk, mintha mi alakítanánk ki neki. Szinte a születésétől fogva szobatiszta és fentartása is pénztárca kímélő. A hűségességgel talán picit hadilábon állnak a cicusok, hiszen a kaja nagy úr, de én ragaszkodónak érzem őket, csak úgy macskásan csinálják.

 

Minden jóban van valami rossz is, hiszen a macska szőrös állat és hullatja is jócskán a külső burkát. (Bár az én egyik kedvenc fajtám a Sfinx szőrtelen, de csupasz bőre extra érzékeny.) Aztán ott vannak azok a fránya karmok, amiket hegyezni kell, és természetesen a legjobb „hegyezőhely” a legújabb kanapé. a tapéta, vagy az ajtókeret. A karom nyomok pedig nem túl impozáns látványt nyújtanak.

 

Jöjjenek a kutyusok.


A kutyabarátok hatalmas repertoárból választhatnak, méret, szőrösség, strapabírás, kiképezhetőség és színek tekintetében is.  Hatalmas mennyiségű tudás fér egy kutya fejében: engedelmes, apportíroz, újságot hoz, papucsot lábhoz rak, játszik a gyerekekkel és még a házat is őrzi. Hűsége megkérdőjelezhetetlen, önfeláldozása utánozhatatlan. Nem szabad kifelejteni, hogy az előbb felsorolt ismérvek nagytöbbsége csak oktatással, törődéssel és időráfordítással érhető el.

 

A kutyatartás se rózsaszín álom. Elsőnek a hangadást emelném ki. Vannak bizonyos fajták, melyek kimondottan ugatósak, aztán vannak extrém szőrösek és ezzel együtt extrém szőrhullatók. Méretüket tekintve elérhetik a 100 kilót is, amit etetni nem kis költség. A pici, édes kölökkutyák pedig rágnak, és nem csak, ha esznek, hanem ha cipőt találnak, vagy küszöböt extrém esetben a bútort és a falat is megkezdik.

 

 

Összegségében mindegyik a maga módján tökéletes társa az embernek, én a választás tekintetében is az evolúcióban és a szocializációban hiszek.

A férfiak kutya pártiak – egészen addig, míg egy macska el nem csavarja a fejüket – hiszen az eb akár státuszszimbólumként is jól szuperál. Erős, bátor, izmos, okos állat jól mutathatja a gazdája előnyeit, vagy kompenzálja a gyengéit. A kutya feladatai szorosan összefonódnak a történelem folyamán a férfias tevékenységekkel, vadászat, védelem, tekintély.

Aztán az is lehet azért lesz egy férfi cica párti, mert gyermekkorában megismerte, megszerette őket, így szocializálódott.

 

A hölgyek inkább cicások vagy kiskutyások, mert az olyan ÉDI.  Aztán vannak hatalmas kutyákat kiválóan kiképző lányok, és mini yorkikkal sétálgató urak. A lényeg minden esetben az, hogy az egyéniségünknek a lehetőségeinknek és az adottságainknak megfelelő állatot válasszunk társnak, és viseljük legjobb tudásunk szerint gondját egy életen át. 

 

 

Facebook oldalunkon még mindig lehet szavazni a cicákra és a jövő héten, már lehet jelentkezni a 2013.06.09-én megrendezésre kerülő Kutyaszépségversenyre is.

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2013-05-15 22:49:13

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>