. Ma Auguszta napja van.
Hofi Gézára emlékezünk
2013-04-09 21:42:54
Hofi Gézára emlékezünk

Hofi Gézára emlékezünk

11 éve hunyt el a Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Hofi Géza.

 

 

Gyári munkásként dolgozott, miután elvégezte a Rózsahegyi Kálmán színiskoláját. 1968-ban a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál paródiája révén ismerte meg az egész ország. 1969-ben a Komlós János által vezetett Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja. Később a Madách Kamara Színházban, a Hofélia c. önálló estjét ötszázszor játszotta hatalmas sikerrel. Átesett egy szívműtéten és persze a kórházi tartozkodásából is kabaré született. 2002-ig, haláláig játszott és szórakoztatott, a farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. 2011-ben a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) döntése értelmében egy – Sárneczky Krisztián magyar csillagász által felfedezett – kisbolygót Hofigeza néven regisztráltak, így most is mosolyogva néz le ránk a csillagok közül.

 

Emlékezzenek velem, felejthetetlen szavait olvasva:

 

Anyós: Géza, hallod, ez a nyüves Kossuth rádió mit mondott, hogy a harangok Rómába mentek. Géza, mi van itt? Rendszerváltozás, Géza? Nem lesz ebből baj, ha visszajönnek a kommunisták?
– Mama! Ha ébren van, ne álmodjon, az Istenit neki! Ez itt a hírek, nem pedig a kívánságműsor! Mit gondol ki maga?
Anyós: Én a Danubius rádió hallgatója vagyok..

 

Nyáron voltam kint turistaként west-be, ott bementem egy bankba, forintot akartam beváltani. Még mindig rajtam röhögnek. Azt mondta a pénztáros hölgy: Vats hamzige zürzavar? Mi ez? Matrica? Akkor meg mé nem ragad?

 

Valahol egy anyós haldoklik…hát ugye nem csak hétköznapok vannak.  Jaj, meghalok, jaj meghalok – mondja. A plafonon meg egy pók van – folytatja.  Veje: Mama a jó Isten áldja meg, egyszerre csak egy dologra figyeljen.

 

Azt hittem magam vagyok szellem, de itt kollektív szellem van.

 

Tv reklámot figyelitek? Majd mindegyikbe van egy ilyen pelenka reklám……….hát elvtársak ennyire szarban vagyunk.

 

A Videoton gyár meghirdetett egy oldalú moratóriumot. Mely szerint, amíg a rohadt amerikai impreialisták nem hajtanak végre földalatti atomrobbantást, a Videoton gyár sem robbantja fel a Color Star tv készülékeit. Amerika nem vette komolyan, atomot felrobbantotta….nesze neked Debrecenben felrobbant a tv. Eddig nem is vettem észre, hogy a Videoton hadi üzem…békehadi.

 

A fociban az a lényeg, hogy a labdát, ahhoz passzold, akin ugyanolyan színű mez van, mint rajtad. Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik – megfullad.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>