. Ma Emma napja van.
Baleset- megelőzési tanácsok a hideg időszakra
2014-11-14 23:05:15
Baleset- megelőzési tanácsok a hideg időszakra

Baleset- megelőzési tanácsok a hideg időszakra

Megkezdődött az őszi- téli átállás

Baleset- megelőzési tanácsok a hideg időszakra.

A hideg évszakban bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedés résztvevői nem a megváltozott időjárási-, út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetnek, míg az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a kerékpárosok és a gyalogosok részére jelentenek megnövekedett kockázatot. 

Az őszi- téli időszakra jellemző köd, esőáztatta utak, havazás, fagy és a hosszabb ideig tartó sötétség megnehezíti a közlekedést és növeli a kockázatot, éppen ezért nagyobb koncentráció és figyelem szükséges valamennyi közlekedési csoport részéről. 

A fentiekre tekintettel fogadják meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának tanácsait.  

Járművezetők:

  • A járműveket ajánlatos átnézni. Ellenőrizzék a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állapotát, valamint tartsanak maguknál jégkaparót, jégoldó spray-t, valamint használjanak megfelelő ablakmosó folyadékot.
  • Hosszú utazás esetén – főként a téli időszakban – szükség lehet meleg ruhára, takaróra, valamint megfelelő mennyiségű élelmiszerre és italra.
  • Tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a romló látási viszonyok miatt nőhet a reagálási képesség és előfordulhat, hogy későn veszik észre az Önök előtt álló akadályt.
  • Szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, melyekkel a hideg, csapadékos időben biztonságosabb úttartással lehet közlekedni. Vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság. Ilyenkor a téli gumi életet is menthet.
  • Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási- és útviszonyokról, valamint az esetleges forgalmi változásokról.
  • A korlátozott látási viszonyok miatt a gyalogosokat nehezebben lehet észrevenni, ezért fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos- átkelőhelyek, az iskolák és buszmegállók környékét.  
  • A látótávolság csökkenésével a féktávolság is csökken, ezért mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket.

Kerékpárosok és gyalogosok

  • Sajnos ebben az időszakban kiemelt baleseti okként jelenik meg a kerékpárosok és a gyalogosok kivilágítatlansága, valamint a jó láthatóságot biztosító ruházat hiánya. Ezért mindig gondoskodjanak – megfelelő világító berendezéssel, fényvisszaverő mellénnyel vagy ruházattal – a láthatóságról.
  • A kijelölt gyalogos- átkelőhelyen akkor kezdjék meg az átkelést, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megadták Önöknek.

Kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel és türelemmel közlekedjenek, legyenek figyelemmel egymásra!

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>