. Ma György napja van.
A Teddy mackó 111 éves lett
2015-01-05 19:24:37
A Teddy mackó 111 éves lett

A Teddy mackó 111 éves lett

Gyerekkorunk legkedvesebb állatkája  a Teddy mackó nélkül el sem tudnánk ma már képzelni a karácsonyt. A hozzánk látogató turisták közül is sokan nálunk vásárolják meg a gyerekeknek, unokáknak, vagy esetleg még saját maguknak is e kedves figurákat, mert állítólag a magyar játék boltokban találhatók Európa legaranyosabb Macijai. A Teddy Mackó a napokban lett 111 éves. Ennek ellenére még relatíve fiatalnak tűnik. De hát nem volt mindég forgalomban. A hagyományok szerint 1902-ben karácsony előtt, Margarete Steffl osztrák játék készítő nő fedezte fel, hogy a gyerekek a kisebb nagyobb plüss állatkákat nagyon szívesen dajkálgatják, és ezekkel, néha ezeken is nagyszerűen alszanak. Érdekes módon közel egy időben Amerikában is elindult a Maci gyártás. Az aproppót a legenda szerint egy Theodore  Roosevelt elnökről készített karikatúra képezte és a Theodore névnek a becéző formája a Teddy lett a mackó neve is. Azóta a játék boltok és kiállítások kedvelt és örökös darabjává vált. Van plüss Maci, rövid szőrű, göndör kivitelű és többnyire barna, de nem ritka a fehér jeges mackó sem. A közelmúltban a berlini Állatkertben született kis jegesmedve hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és a felnőttek körében is. Magyarországon a székesfehérvári Moskovszky játék gyűjtemény őrzi a legtöbb és a legszebb darabokat, amit ilyenkor karácsony táján sok kül és belföldi kisgyerek is látogat és bizony nagyon kevesen mennek el egy-egy kis Teddy nélkül. A fehérvári Tourinform és a TDM közösen szervezett látogató csoportokat is visz a kiállításra.  Legutóbb egy hollandiai idősek napközi otthonának lakói keresték fel a termeket és hát ilyenkor karácsony táján ők sem hagyták ki, hogy ne vigyenek szintén egy-két magyar macit az unokáknak.

 

Veér Jenő

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>